SKH6 TEMİZ SU VE SIHHİ KOŞULLAR

SKH6 TEMİZ SU VE SIHHİ KOŞULLAR

Su kıtlığı, dünya genelinde insanların %40’tan fazlasını etkiliyor; iklim değişikliği sonucunda küresel ısınma nedeniyle, zaten kaygı verici düzeyde olan bu oranın daha da yükseleceği tahmin ediliyor. 1990 yılından bu yana 2,1 milyar insanın daha iyi su ve sıhhi koşullara erişmesi sağlanmış olmakla birlikte, güvenli içme suyu kaynaklarının azalması, tüm kıtaları etkileyen büyük bir sorundur.

2011 yılında 41 ülke su sıkıntısı yaşamıştır; bunların 10’unda yenilenebilir temiz su kaynakları tükenmek üzeredir ve artık alternatif kaynakları kullanmak zorundalar. Artan kuraklık ve çölleşme nedeniyle bu trendler daha da kötüye gitmektedir. 2050 yılına kadar, her dört insandan en az birinin, sık sık yaşanan su sıkıntısından etkileneceği tahmin ediliyor.

2030 yılına kadar herkesin güvenli ve erişilebilir içme suyuna kavuşmasını sağlamak için, altyapıya yatırım yapmak, sıhhi tesisleri inşa etmek ve her düzeyde hijyeni teşvik etmek zorundayız. Su kıtlığını hafifletmek istiyorsak, ormanlar, dağlar, sulak alanlar ve nehirler gibi suyla bağlantılı eko-sistemleri korumak ve eski haline getirmek zorundayız. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde su verimliliğini teşvik etmek ve arıtma teknolojilerini desteklemek için uluslararası işbirliğine de ihtiyaç var.

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen, SU STRESLİ ülkeler sınıfındadır.

Türkiye, aşırı sıcaklıklara sahip “yarı kurak” bir bölgede yer almaktadır. Ülkenin su kaynakları doğal göllerden, ırmaklardan, rezervuarlardan ve yeraltı sularından oluşmaktadır. Türkiye’ye düşen ortalama yağış miktarı 643 mm ile dünya ortalamasının oldukça altındadır.

2015 yılında 1.422 metreküp olarak hesaplanan kişi başına düşen su miktarı, 2017 yılı itibariyle, 1.386 metreküp olarak hesaplanmaktadır. Diğer ülkeler incelendiğinde Türkiye kişi başına kullanılabilir su miktarı açısından su sıkıntısı çeken ülkelerden biri olarak göze çarpmakta.

Prof. Dr. Levent Kurnaz ve kurucumuz Gülin Yücel, National Geographic tarafından Türkiye’deki su sorunu üzerine hazırlanan  25 Litre belgeselinde destekte bulundular.

Belgeselin temelini de oluşturan  25 Litre su ne demektir?

💧 25 Litre Dünya Sağlık Örgütü’ne göre temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için alt limittir.

🚿 25 Litre, duş almaya başladığınız ilk dakikada harcadığınız sudur.

🦷 25 Litre dişlerinizi fırçalarken açık bıraktığınız musluktan 2 dakikada giden sudur.

🍽 25 Litre elde bulaşık yıkarken ilk 2 dakikada harcanan sudur.

🧹 25 Litre, ev temizliğinde kullanılan, ortalama 2 kova kadar sudur.

🚽 25 Litre ortalama 2 kere sifon çektiğimizde harcadığımız sudur.

🚗 25 Litre bir aracın yıkanma esnasında harcanan suyun sadece yarısıdır.

🍶 25 Litre ortalama 4 kişilik bir ailenin günlük yemeklerde ve içeceklerde kullandığı sudur.

🧼 25 Litre 8 kilo hacimli bir çamaşır makinasının harcadığı suyun yarısıdır.

Siz de National Geographic’in 25 Litre belgeseli için hazırlanan siteden su ayak izinizi öğrenebilirsiniz.

Yazar Hakkında /

info@brikasurdurulebilirlik.com

Sürdürülebilirlik yolculuğunuzda sizlere destek olmak için varız
X